wtorek, 14 maja 2013

Jaka powinna być restauracja hotelowa.

Wśród wielu czynników, które wpływają na zadowolenie klienta z jakości obsługi hotelowej, bardzo ważne miejsce zajmuje poziom hotelowej restauracji.


Najważniejszym argumentem przemawiającym za prowadzeniem restauracji w hotelu jest fakt, że goście hotelowi mogą swobodnie korzystać z możliwości zjedzenia ciepłego posiłku. Wielu gości gustuje w tego typu rozwiązaniach. Zazwyczaj doba hotelowa zawiera w sobie śniadanie, a nie cały pakiet wyżywieniowy. Pozostałe posiłki należy wykupić sobie wedle potrzeb oraz możliwości.

Z oferty restauracyjnej w hotelach korzystają jednak nie tylko goście hotelu. Wiele osób decyduje się na wspólną kolację w tego typu placówkach lub też organizuje spotkania służbowe. Są one przeważnie na tyle ciekawe oraz atrakcyjne, że stanowią dobre miejsce spotkań towarzyskich. Ważnym czynnikiem staje się też to, że najczęściej tego typu restauracje czynne są o wiele dłużej, aniżeli samodzielne placówki gastronomiczne. Posiadanie restauracji w hotelu pozwala również na organizowanie różnorodnych imprez rodzinnych, czy innych spotkań zorganizowanych. Tego typu propozycje stanowią dodatkową atrakcję uzupełniającą ofertę hotelu.

Czym powinna się charakteryzować dobra restauracja? Bardzo istotny jest wystrój. Pomieszczenie powinno być przytulne i nie rozpraszać. Gość ma czuć się swobodnie, zatem powinna być zachowana odpowiednia przestrzeń między stolikami.

Równie istotne są meble, ponieważ mają duży wpływ na wystrój wnętrza, a także na wygodę gości i funkcjonowanie całej restauracji. Powinny być wygodne, ergonomiczne i bezpieczne, a także wykonane z trwałych materiałów.

Nie wolno oczywiście zapomnieć o menu. To czym będziemy częstować gości jest najważniejszym czynnikiem restauracji. W końcu im lepsze jedzenie, tym większa szansa na to, że ponownie zostaniemy odwiedzeni. Jeśli chodzi o sam dobór dań, to wszystko zależy od profilu hotelu i restauracji. Ważne jest aby skupić się na jednej, góra dwóch rodzajach kuchni, tak aby nie wprowadzać zbyt wielkiego chaosu do karty dań. Potrawy powinny być przygotowywane ze świeżych produktów. Warto również pomyśleć o tym, aby menu było dopasowywane do pory roku, dzięki temu w karcie zagoszczą dania zawierające świeże, sezonowe specjały.

O restauracjach można pisać jeszcze bardzo dużo, zagłębiając się w szczegóły techniczne, począwszy od tego jak należy ustawiać stoliki, na odpowiednim dostosowaniu karty dań skończywszy. Potraktujcie ten tekst jako wstęp, a my chętnie wrócimy do tematu restauracji w kolejnych wpisach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz