wtorek, 11 czerwca 2013

Restauracyjne zawody

Pamiętacie nasz wcześniejszy wpis o restauracji? Dzisiaj chcielibyśmy wrócić na chwilę do tego tematu i opisać Wam osoby które zajmują się obsługą gości w dobrze prowadzonej hotelowej restauracji.


Aby restauracja dobrze funkcjonowała, musi być zorganizowana i działać niczym świetnie naoliwiona maszyna. Każdy z pracowników ma swoją określoną rolę, którą wypełnia z należytym zaangażowaniem. Poniżej przedstawiamy konkretne stanowiska z którymi możecie się spotkać w trakcie odwiedzin restauracji.

Directeur de la restauration - To stanowisko wiąże się z odpowiedzialnością za cały zakres gastronomiczny i zazwyczaj spotkamy się z nim jedynie w dużych hotelach. Directeur de la restauration zajmuje się ekonomiczną i administracyjną stroną restauracji.

Directeur de restaurant - kierownik sali - Podlega mu restauracja we wszystkich jej aspektach, począwszy od stanu pomieszczeń i dekoracji przez naczynia i szkła po organizację, przydział personelu, a na kształceniu nowych pracowników skończywszy. W wielkich restauracjach ma do dyspozycji asystenta, który go także zastępuje.

Maitre d’hótel - Kontroluje obsługę w sali restauracyjnej. Wita gości, wskazuje im ich miejsce przy stole i służy poradą przy wyborze dań. Nadzoruje sprawny przebieg obsługi podczas śniadań, obiadów i kolacji, pilnując, by jakość odpowiadała standardowi restauracji. Przyjmuje reklamacje i ma za zadanie sprawdzanie prawidłowości rachunku.

Chef de rang - Restauracja podzielona jest na strefy nazywane rewirami. Każdy rewir jest pod nadzorem odpowiedzialnej osoby, która w swojej strefie dba o dobry stan restauracji, kontroluje obsługę poszczególnych stołów i nią kieruje, a czasami sama obsługuje.

Sommelier - kelner od win - Jego zadaniem jest stworzenie karty win, związane z nimi zakupy i zaopatrzenie piwnicy z winem, za którą jest również odpowiedzialny. Doradza gościom przy wyborze odpowiedniego wina i dba o jego właściwe podanie.

Serveur de restaurant – kelner - Jego głównym zadaniem jest podawanie potraw. Jeśli jest to konieczne, może także na stole kroić na porcje mięso, filetować rybę i podawać ją płonącą, chociaż dzisiaj zadanie to przejmuje często Chef de rang lub Maitre d’hotel. Kelner dysponujący doświadczeniem zawodowym może również witać gości i doradzać im.

Commis - młodszy kelner - Na sali znajdują się również kelnerzy, którzy ukończyli już szkołę, ale nie  posiadają jeszcze wielkiego doświadczenia zawodowego. Zatrudnia się ich do różnych zadań:
  • Commis de rang asystuje szefowi Chef de rang i podaje potrawy.
  • Commis de suite zajmuje się transportem potraw z kuchni do swojego rewiru. Sprząta także ze stołu, jeśli nie pomaga mu Commis debarrasseur.
W dużym hotelu istnieją jeszcze stanowiska, takie jak barman lub responsable des bars, któremu podlega wiele barów.

Jak sami widzicie restauracja musi być bardzo dobrze zorganizowana, aby mogła obsługiwać gości na wysokim poziomie. Ale to nie wszystkie zawody związane bezpośrednio z restauracją, w końcu jest jeszcze kuchnia, ale do niej wrócimy w kolejnych wpisach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz